Havermout met gekaramelliseerde appel, walnoten en yoghurt
Eten,  Recepten

Havermout met gekaramelliseerde appel, walnoten en yoghurt

Dat de winter in aantocht is zien we niet alleen aan de oranjekleurende blaadjes aan de bomen, maar ook wat er op ons bord ligt. Zo zie ik de eerste spruitjes en stamppotten al voorbij komen, en maakte ik zelf dit winterse ontbijtrecept voor havermout met gekaramelliseerde appel, walnoten en yoghurt. Super easy, voedzaam en lekker. Het ideale gezonde ontbijt voor elke dag als je het mij vraagt!

Havermout met gekaramelliseerde appel, walnoten en yoghurt

Als je elke dag vroeg opstaat om naar je werk te gaan is een pannetje havermout maken misschien iets te veel van het goede. Ben je wel gek op ontbijten met havermout, maar heb je niet genoeg tijd? Maak het dan een dag van tevoren! Je kunt de havermout en gekaramelliseerde appel prima de avond van tevoren maken en in de ochtend opwarmen in de magnetron. Ook kun je in plaats van havermout overnight oats gebruiken en opwarmen in de ochtend.

Voeg eventueel vlak voor het opwarmen een scheutje melk aan de havermout toe, zodat het geheel iets minder dik wordt. Warm de havermout of overnight oats en de gekaramelliseerde appel los van elkaar op en voeg ze in een schaaltje bij elkaar. Supermakkelijk én supersnel.

Gek op pumpkin spice of speculaaskruiden? Gebruik dat dan in plaats van de specerijen in de ingrediëntenlijst. Tot slot een laatste tip: maak in een keer een grotere portie gekaramelliseerde appel. Zo heb je voor de komende dagen genoeg en het is ook nog eens heerlijk door de yoghurt.

Voor 1 flinke kom havermout

  • 1 grote zoetzure appel, bijvoorbeeld jonagold
  • 15 g ongezouten roomboter
  • 1 snuf gemalen kaneel
  • 1 snuf gemalen kardemom (optioneel)
  • 1 snuf gemalen gemberpoeder (optioneel)
  • 1 snuf zeezout, bijvoorbeeld fleur de sel
  • 2 tl honing
  • 1 tl citroensap
  • 40 gram havermout
  • 120 ml (plantaardige) melk
  • 1 el zonnebloempitten (optioneel)
  • 1 el chiazaad (optioneel)
  • 5 walnoten
  • 2 el (plantaardige) yoghurt

Bereidingswijze

Schil de appel en snijd in grove stukjes. Smelt de roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin de stukjes appel. Voeg de specerijen en het zeezout toe. Bak kort mee.

Voeg nu de honing en het citroensap toe. Schud de appelstukjes in de pan goed om zodat de honing overal aan vastkleeft. Zet het vuur hoog, maar niet te, en karamelliseer de stukjes appel in ongeveer 10 minuten. Schud de pan elke paar minuten om, zodat ze goed de tijd krijgen om te verkleuren. Schud je de pan continu, dan krijgt de appel nooit zo’n intense kleur. De appel is klaar zodra de stukjes een mooie goudbruin kleur krijgen.

Doe ondertussen de havermout, zonnebloempitten, chiazaad, de melk en ongeveer 50 ml water in een pannetje met dikke bodem. Verwarm op hoog vuur en roer continu. Pas op dat de havermout niet aankoekt aan de bodem. Kook de havermout tot de gewenste dikte. Draai eventueel het vuur lager als het te hard gaat.

Hak de walnoten grof. Schep de havermout in een kom en garneer met de gekaramelliseerde appel, yoghurt en walnoten. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *