Pompoenpuree met salieboter
Eten,  Recepten

Vega borreldip: pompoenpuree met gekaramelliseerde ui, feta en salieboter

Tja, waar moet ik beginnen? Deze vegetarische pompoenpuree voor bij de borrel is simpelweg niet normaal lekker en écht heel makkelijk om zelf te maken. Sterker nog: 90% van de tijd kun je gewoon op de bank een serie kijken. Serveer deze dip in combinatie met toastjes, crudités of kleine soepstengeltjes, of gebruik het als broodbeleg. Het is either way een echte aanrader om te maken.

Pompoenpuree maken

Pompoenpuree kun je voor ontelbaar veel gerechten gebruiken, zowel zoet als hartig. In de Verenigde Staten wordt meestal pompoenpuree uit blik gebruikt, voor onder andere pumpkin spice lattes, pumpkin pie en nog meer pompoengerechten. Het grote nadeel van pompoen in blik is dat het meestal vrij zoet is.

Je kunt ook heel makkelijk zelf pompoenpuree maken. Het enige wat je hoeft te doen is een pompoen te roosteren en te pureren in een keukenmachine. Hoe precies beschrijf ik in de eerste stap van dit recept. Je kunt ook pompoenblokjes koken en vervolgens pureren, maar het grote nadeel is dat de pompoen hierdoor veel smaak verliest. Ik zou dus altijd voor pompoenpuree van geroosterde pompoen gaan.

Wil je naast deze hartige pompoenpuree voor bij de borrel ook wat pompoenpuree bewaren voor in andere gerechten zoals een pumpkin spice latte of pompoenravioli? Maak dan de pompoenpuree zoals in stap 1 van dit recept en bewaar de helft voor een andere keer. Gebruik vervolgens de helft van de resterende ingrediënten voor de borreldip.

Tip: met dit recept maak je in een keer best wel veel. Heb je niet zoveel nodig? Bewaar het dan nog ongeveer 5 dagen afgedekt in de koelkast of vries het in. Ook handig: vries alleen de pompoenpuree in en meng pas met de resterende ingrediënten zodra je het wil serveren.

Pompoenpuree met gekaramelliseerde ui, feta en salieboter

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 middelgrote ronde pompoen
  • 6 el olijfolie
  • 3 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 75 g goede gezouten roomboter (bijvoorbeeld Kerrygold of Le Gall)
  • 8 salieblaadjes
  • 125 g crème fraîche (volle Griekse yoghurt kan ook)
  • 100 g goede feta

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden. Was de pompoen, halveer, verwijder met een lepel de zaadjes en snijd de pompoen in parten. Meng de pompoenparten met 2 eetlepels olijfolie en flink zout. Verdeel de pompoenparten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 35-45 minuten in de oven, totdat het vruchtvlees helemaal zacht is.

Maak ondertussen de gekaramelliseerde uien: verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Snijd de rode uien in dunne halve ringen, hak de knoflook fijn en ris de tijmblaadjes van de takjes. Fruit de uien ongeveer 5 minuten tot ze glazig worden. Voeg de knoflook en de tijm toe aan de ui, samen met een snuf zout en peper. Laat nu nog 25-30 minuten op laag vuur karamelliseren tot ze helemaal bruin en zacht zijn.

Maak ondertussen ook de salieboter. Smelt de roomboter met de salieblaadjes in een klein pannetje op middelhoog vuur tot de boter begint te kleuren en te geuren. Je maakt nu beurre noisette, wat bijna een beetje naar gebakken koekjes of geroosterde noten ruikt. Draai het vuur uit zodra de boter bruin is. Let op dat het niet verbrandt. Verkruimel de feta.

Doe de pompoenparten met de schil in een keukenmachine en maal tot een gladde puree. Voeg de resterende 2 eetlepels olijfolie, de helft van de gekaramelliseerde ui, de crème fraîche en 75 gram van de feta toe. Maal nogmaals en proef. Voeg eventueel naar smaak nog zout of peper toe.

Schep de pompoenpuree in een mooi schaaltje of op een bord. Garneer met de salieboter, de gekaramelliseerde ui en resterende feta.

Pompoenpuree met salieboter

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *