Havermout met gekaramelliseerde banaan
Eten,  Recepten

Winters ontbijt: havermout met gekaramelliseerde banaan

Als ik zeg dat ik elke dag havermout zou kunnen eten, overdrijf ik niet. Sterker nog: ik eet het geregeld twee keer per dag en soms zelfs als avondeten. Het is de combinatie van warme, zachte haver met zoet fruit, knapperige nootjes en andere heerlijke toppings die ervoor zorgt dat ik nooit uitgekeken raak op dit supersimpele ontbijtgerecht.

Extra fijn aan havermout is dat het voedzaam en tegelijkertijd laag in calorieën is, vriendelijk voor de portemonnee en ideaal om mee te variëren. Zo eet ik het in de zomer meestal met rood fruit en pak ik in de winter uit met gestoofde peer, gebakken appel of… Gekaramelliseerde banaan!

Laatst plaatste ik een foto daarvan op Instagram en kreeg ik ontzettend vaak de vraag of ik het recept wilde delen. Dus, bij dezen: het – overigens ontzettend makkelijke – recept voor mijn favoriete winterse ontbijt du moment: havermout met gekaramelliseerde banaan.

Tips voor de beste havermout

  • Tip: is je havermout te dik geworden? Voeg dan gerust nog een scheutje melk of water toe. Even goed roeren en je kunt er weer tegenaan.
  • Tip 2: havermout is ook onwijs lekker met een lepel yoghurt en/of pindakaas/notenboter erbij.
  • Tip 3: ik gebruik meestal een mix van plantaardige melk en water. De melk geeft de havermout een romige smaak en het water voorkomt dat het teveel aankoekt.

Havermout met gekaramelliseerde banaan

Voor 1 portie

  • 1/3 cup (30 gram) havermout
  • 1 cup (240 ml) plantaardige melk of water (ik gebruik meestal 2/3 cup kokosdrink en 1/3 cup water)
  • 1/4 tl kaneel
  • Mespuntje zout
  • 2 tl hazelnootolie (of kokosvet, milde olijfolie, etc.)
  • 1/2 rijpe banaan
  • 1-2 tl honing (agavesiroop of maple syrup kan ook)
  • 1-2 el zaden, pitten, noten mix
  • 1 el cacaonibs (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Doe de havermout met de melk, kaneel en zout in een pannetje op laag tot middelhoog vuur. Breng aan de kook onder continu roeren.
  2. Verwarm ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur met de hazelnootolie. Snijd de banaan in plakjes (niet te dun, anders kan je ze moeilijk omdraaien) en bak ze in de olie. Na een paar minuten worden de randjes een beetje doorzichtig, nu is het tijd om de plakjes om te draaien. Verdeel de honing over de banaan en draai eventueel nog een tweede keer om.
  3. Check ondertussen of het nog goed gaat met de havermout. De structuur moet dikker worden, maar ook weer niet te dik. Luister naar je gevoel en draai het vuur uit zodra de havermout de gewenste dikte hebt.
  4. Doe de havermout in een bakje. Verdeel de zadenmix, banaan en cacaonibs erover. Kopje thee erbij en genieten maar!