Geroosterde groenten met stracchino kaas en citroen-kruidenkruim
Eten,  Recepten

Geroosterde groenten met stracchino kaas en citroen-kruidenkruim

Sinds ik Alberto Pozetto in De Pijp heb ontdekt ben ik fan. De Italiaanse traiteur van de altijd enthousiaste Karlijn is mijn go-to plek voor lekkere & betaalbare koffie, Italiaanse delicatessen, goede wijn en… Mijn favoriete broodje. Het broodje is simpel, maar zo vol van smaak – ik zou ‘m wel elke dag kunnen eten!

Wat erop zit? Geroosterde groenten zoals aubergine, courgette, paprika en groene asperge, en een dikke laag stracchino kaas. Hartig, fris en vegetarisch. Dit recept is mijn variant op het broodje en een heerlijk vegetarisch gerecht als avondmaaltijd of voor erbij.

Stracchino kaas

Stracchino is een Italiaanse kaas die vooral wordt gemaakt in Piemonte, Lombardije, Veneto en Ligurië. Hij heeft geen korst, wordt vrij jong verkocht en is daardoor zacht, romig en fris tegelijk. Je schept de kaas met een lepeltje of mes uit de verpakking en verdeelt het in dotjes over een gerecht of smeert het over brood.

De smaak is moeilijk te vergelijken met andere kazen, maar als ik het toch moet doen omdat je bijvoorbeeld een vervanger zoekt dan zou ik voor burrata of stracciatella gaan. Let wel: zowel de smaak als de structuur zijn anders dan die van stracchino. Ik koop stracchino bij Alberto Pozetto of de groothandel.

Laat de kaas tien tot dertig minuten op kamertemperatuur komen, zodat hij wat zachter wordt en de smaak beter tot z’n recht komt. Lekker met verschillende groenten, op een broodje, door een salade, op bruschetta’s, over of door pasta en bij kip. Combineer stracchino met lekker hartige ingrediënten en iets krokants.

Geroosterde groenten met stracchino kaas en citroen-kruidenkruim

Dit gerecht is een heerlijk avondmaal, maar ook leuk om te serveren als bijgerecht of als onderdeel van een buffet. Bereid het eventueel tot een dag van tevoren voor, maar bewaar in dat geval de groenten, stracchino en het broodkruim apart van elkaar en goed afgedekt. Warm de groenten kort op in de oven of magnetron en laat de kaas op kamertemperatuur komen. Ook lekker om de dag erna door een salade te verwerken!

Voor 3-6 personen

  • 2 middelgrote oranje zoete aardappels
  • 2-3 middelgrote wortels (of 4-5 bospenen)
  • 1 grote venkelknol
  • 1 grote prei
  • 3 grote tenen knoflook
  • 10 takjes harde kruiden naar smaak, zoals rozemarijn, tijm, salie en oregano
  • 2 sneetjes (oud) brood
  • 1/2 citroen (sap en rasp)
  • 1 grote aubergine
  • 1 courgette
  • 5 takjes basilicum
  • 250 g stracchino kaas, straciatella of burrata
  • Olijfolie om mee te bakken
  • Extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en de wortels. Snijd de zoete aardappels in grove stukken en de wortels in plakjes van 1-2 centimeter dik. Doe in een grote braadslee of ovenschaal.
  2. Verwijder het kontje en de buitenste rok van de venkel. Snijd in vier parten en vervolgens in stukjes van 2 centimeter breed. Verwijder een deel van het groen van de prei, het kontje en de buitenste laag. Was onder de kraan. en snijd in ringen van 2 centimeter breed. Voeg toe aan de braadslee.
  3. Plet de knoflooktenen met een mes en verwijder de schil. Hak fijn. Ris de kruiden van de takjes en hak fijn. Doe de helft van de kruiden samen met de gehakte knoflook bij de groenten. Voeg een flinke scheut olijfolie om in te bakken, samen met zout en peper naar smaak toe. Meng kort en rooster 45 minuten in de oven. Schep halverwege om.
  4. Maak het broodkruim. Snijd het brood in grove stukken en hak fijn in een keukenmachine of met een mes. Verwarm een grote koekenpan of wok met een scheut olijfolie om in te bakken op middelhoog vuur en bak hierin het broodkruim krokant. Breng op smaak met de rest van de harde kruiden, de citroenrasp en een snuf zout.
  5. Snijd nu de aubergine in grove stukken van 3 x 3 centimeter. Snijd de courgette in plakjes. Verwarm de koekenpan of wok met een flinke scheut olijfolie om in te bakken op hoog vuur. Bak hierin eerst de aubergine en vervolgens de courgette. Breng op smaak met zout en peper. Scheur de grote basilicumblaadjes in grove stukken.
  6. Haal de groenten uit de oven en meng de aubergine, courgette en gescheurde basilicumblaadjes erdoor. Breng op smaak met citroensap.
  7. Schep de geroosterde groenten op een mooie schaal of op verschillende borden en verdeel de stracchino kaas erover. Garneer met extra vierge olijfolie, de kleine basilicumblaadjes en het krokante broodkruim. Serveer warm of lauwwarm.
Geroosterde groenten met stracchino kaas en citroen-kruidenkruim

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *