Havermout met gekaramelliseerde honingpeer, kaneel en walnoten
Eten,  Recepten

Havermout met gekaramelliseerde honingpeer, kaneel en walnoten

Hoe gek ik ook op koken, eten en nieuwe dingen proberen ben: mijn ontbijt en lunch zijn op werkdagen eigenlijk altijd hetzelfde. De dag begin ik met een smoothiebowl met frambozen, bosbessen, banaan en granola. Lunchen doe ik meestal met havermout, vaak vergezeld door frambozen en banaan. Of andersom. Nu het winter is heb ik steeds meer behoefte aan warme smaken, dus maakte ik deze havermout met gekaramelliseerde honingpeer, kaneel en walnoten. Supereasy en zó lekker!

Peren karamelliseren

Voor dit recept bak ik de peer in een koekenpan op laag vuur in een beetje boter. Zodra de partjes aan een kant iets zijn verkleurd (dit duurt meestal een minuut of vijf), drizzle ik er wat honing en kaneel over. Bak ze nog een paar minuten aan de andere kant zodat de peren kunnen karamelliseren in de boter en honing, en je hebt een pannetje puur genot. Ook lekker door yoghurt, chiapudding of kwark.

Liever banaan? Dan is deze variant van havermout met gekaramelliseerde banaan ook echt een aanrader. Liever in een keer je ontbijt voor de hele week maken? Ga dan voor dit gezonde bananenbrood met blauwe bessen en noten.

Tip: maak meerdere peren in een keer, zodat je genoeg hebt voor de komende dagen. Koud zijn ze ook hartstikke lekker, maar warm ze het liefst van tevoren nog even op in de magnetron, pan of oven. Enjoy!

Havermout met gekaramelliseerde honingpeer, kaneel en walnoten

Ingrediënten voor 1 portie

  • 1 el roomboter
  • 1 kleine peer (niet te rijp)
  • 30 g havermout
  • 120 ml plantaardige melk
  • 60 ml water
  • 1 tl honing
  • 1 mespunt kaneel
  • 5 walnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm een koekenpan met de boter op middelhoog vuur. Schil de peer en snijd in 8-10 partjes. Verwijder het klokhuis en leg ze op hun zij in de boter. Bak ongeveer vijf minuten of totdat ze bruin beginnen te kleuren.
  2. Doe ondertussen de havermout met de plantaardige melk en water in een steelpannetje. Verwarm op middelhoog vuur tot de havermout begint te koken.
  3. Roer continu (ik doe dat het liefst met een stevige siliconen spatel) en zet indien nodig het vuur wat lager. Ga zo door tot de havermout jouw gewenste dikte heeft.
  4. Besprenkel de peren met de honing en kaneel. Draai ze voorzichtig om (een klein spateltje is hierbij heel handig) en bak nog een paar minuten. Draai eventueel het vuur lager als de honing te hard bakt of voeg wat extra boter toe.
  5. Verkruimel de walnoten of hak ze grof. Doe de havermout in een kom en top met de gekaramelliseerde peer en walnoten. Enjoy!

Toetje met peer

Heb je nog wat peren in huis of zijn ze in de aanbieding? Maak dan ook eens deze sous vide peren met kardemomroom, karamel en granola. Kan ook zonder de peren sous vide te garen: dan pocheer je ze in het vocht in een gewone pan.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *