Spitskool met linzen en burrata
Eten,  Recepten

Spitskool met beurre noisette, linzen en burrata

Soms heb ik een idee voor een gerecht en kan ik niet stoppen met denken en koken tot het een uitgewerkt recept is. Deze week was dat het geval met geroosterde spitskool met beurre noisette. Ik had zin in die boterige, maar tegelijk ook hartige en donkerbruine smaak die je krijgt als je parten bakt in roomboter. Erbij wist ik nog niet wat het moest worden.

Poging één resulteerde in het meest random maaltje ever: in beurre noisette gebakken spitskool met rijst en misozalm. Los van elkaar heerlijk, maar bij elkaar vreemd (waarom dacht ik dat dit een goed idee was?). De volgende dag pakte beter uit en maakte ik dit uiteindelijk verrukkelijke recept voor in beurre noisette gebakken spitskool met linzen en burrata.

Om het geheel meer smaak en diepte te even voegde ik colatura di alici toe: een soort vissaus gemaakt van het nat van gefermenteerde ansjovis. Klinkt ingewikkeld, is gewoon te koop in een klein (prijzig) flesje. Ik haalde het bij Eataly in Italië, maar in Nederland kun je het kopen of bestellen bij de Lindenhoff. Heb je het niet? Niet getreurd: gebruik dan de olie uit een potje of blikje ansjovis, het liefst van goede kwaliteit (bijvoorbeeld van Fish Tales). En eet je vegetarisch? Dan kun je het weglaten.

Tip: ik ben gek op burrata en eet het het liefst elke dag. Om te voorkomen dat ik elke keer een hele bol naar binnen werk haal ik meestal burratini: mini burraatjes die perfect zijn voor 1 persoon. Je vindt ze gewoon bij de verse kazen bij Albert Heijn (en volgens mij ook Jumbo) en zijn ook zalig bij mijn favoriete gnocchi met doperwtenpesto of op avocadotoast. Of gewoon uit het vuistje, maar dat is weer een heel ander verhaal 😉

Ingrediënten voor 2 personen

 • 100 g roomboter
 • 1/2 spitskool, in 2 parten
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 laurierblaadje
 • 2 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
 • 320 g linzen in blik
 • 1,5 tl rodewijnazijn 
 • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
 • 1 theelepel colatura di alici of 2 tl ansjovisolie
 • 1 bol burrata of 2 burratini, een half uur van tevoren uit de koelkast gehaald
 • 2 tl extra vierge olijfolie
 • 1 tl citroenrasp

Bereidingswijze

 1. Smelt de helft van de roomboter in een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Zorg dat de boter gaat bruisen en iets van kleur verandert. Leg wanneer de boter lichtbruin begint te worden de twee parten op de snijkant in de boter. Bak gedurende 10 minuten terwijl je elke paar minuten de parten een paar keer met een lepel besprenkelt met de boter uit de pan. Breng op smaak met peper en zout.
 2. Verwarm ondertussen een tweede pan (een kook- of koekenpan volstaat) met een scheut ‘gewone’ olijfolie op laag vuur. Fruit hierin de sjalot en voeg zodra deze glazig begint te worden de knoflook, laurier en tijm toe. Breng op smaak met peper en zout en fruit nog een minuut of vijf, tot ook de knoflook gebakken is.
 3. Spoel de linzen af in een vergiet en laat uitlekken. Voeg samen met de azijn en de helft van de peterselie toe aan de sjalot en laat zachtjes verwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
 4. Voeg zodra de boter bij de spitskool echt donker begint te worden nog 25 gram boter toe. Laat smelten en draai de parten om naar de andere snijkant. Bak wederom 10 minuten terwijl je elke paar minuten de parten een paar keer met een lepel besprenkelt met de boter uit de pan. Breng de gebakken kant nu ook op smaak met peper en zout.
 5. Voeg tot slot de resterende boter samen met de colatura di alici toe. Laat de boter smelten en besprenkel de spitskoolparten met extra veel beurre noisestte.
 6. Verdeel de linzen over twee borden. Leg hierop de spitskoolparten en besprenkel zowel de linzen als de kool met extra beurre noisette uit de pan. Breek de burrata of burratini open en leg op de kool. Besprenkel met de extra vierge olijfolie, peper, zout, de resterende peterselie en de citroenrasp. Enjoy!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *