Franse appeltaartjes met amandelspijs
Eten,  Recepten

Franse appeltaartjes met amandelspijs

Boy o boy, deze Franse appeltaartjes zijn zó lekker! Ik baseerde het recept op de klassieke Franse appeltaart, maar gaf er mijn eigen draai aan. Zo combineerde ik het fonceerdeeg van Cees Holtkamp met een klassiek amandelspijs, de makkelijkste appelmoes ooit en naast flinterdunne plakjes appel ook nog eens amandelschaafsel bovenop.

Het resultaat is een plaatje met daarin alle smaken (zoet, zuur, hartig) en structuren (zacht, krokant en een bite) die ik zoek in een appeltaart. Bakkers klaar? Bakken maar!

Taartvorm voor appeltaart

Omdat ik vrij veel deeg en vulling had, maakte ik een grotere taart en zes kleintjes. Voor dit recept heb ik de hoeveelheden gehalveerd zodat je een gewone taart of zes kleine appeltaartjes kunt maken.

Voor de grote taart gebruikte ik een ronde taartbodem met uitneembare bodem met een doorsnee van 24 cm. Voor de kleintjes gebruikte ik kleine tartelettevormpjes met een doorsnee van 10 cm. Voor het gemak gebruikte ik ook een steekring met een doorsnee van 12 cm, zodat je heel gemakkelijk deegrondjes voor de kleine taartjes kunt uitsteken.

Franse appeltaartjes met amandelspijs

Dit recept is dus voldoende voor een grote taart voor 6-8 punten of 6 kleinere taartjes. Je kunt het deeg en spijs al een dag van tevoren, dat komt de smaak en structuur zelfs ten goede. Bewaar het deeg in een stuk plasticfolie en het spijs in een afgesloten bakje in de koelkast tot gebruik.

Na het bakken zijn de taartjes nog twee dagen te eten, mits je ze in de koelkast bewaard.

Voor het foncerdeeg (de bodem)

  • 65 g ongezouten roomboter, uit de koelkast
  • 65 g witte basterdsuiker (kristalsuiker kan ook)
  • 2 g keukenzout
  • 1 tl geklutst ei
  • 8 g water
  • 125 g bloem
  • 3 g bakpoeder

Voor het amandelspijs (het midden)

  • 100 g witte amandelen
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • mespunt zout

Voor de appelvulling (de topping)

  • 5 goudreinetten
  • 4 el kristalsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 mespunt zout
  • 75 g amandelschaafsel
  • 1 el abrikozenjam (optioneel)
  • poedersuiker, ter garnering

Bereidingswijze

  1. Begin met het deeg. Snijd de boter in kleine blokjes en meng met de resterende ingrediënten voor het deeg. Kneed met (als het even kan koude) handen in korte tijd tot een deeg of gebruik een keukenmachine. Dat laatste is nog beter, omdat hierdoor de boter nauwelijks verwarmt en dus niet zal smelten. Vorm het deeg met je handen tot een schijf en verpak in vershoudfolie. Leg ten minste 1 uur in de koelkast of tot gebruik.
  2. Meng voor het amandelspijs de ingrediënten in een keukenmachine of hakmolentje en hak fijn. Schep in een bakje, sluit af met een deksel of folie en zet in de koelkast tot gebruik.
  3. Was 3 van de appels, verwijder eventuele steeltjes en snijd in stukjes. Je hoeft ze dus niet te schillen en gebruikt ook het klokhuis. Doe de appel met de suiker, kaneel, zout en (ongeveer) 75 ml water in een pan en breng aan de kook. Laat op middelhoog vuur 15-20 minuten pruttelen. Pureer met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een gladde puree. Laat afkoelen tot gebruik. Geloof me: je proeft de schil en het klokhuis niet.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vormpjes of grote vorm in met boter of olie. Rol het deeg uit tot een grote deeglap van ongeveer 3 millimeter dik. Steek voor kleine appeltaartjes 6 rondjes met een doorsnee van 12 cm uit het deeg. Verdeel het deeg over over de vormpjes of grote vorm.
  5. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de frangipane over de bodem. Bak 15-20 minuten in de oven totdat het deeg begint te kleuren. Schil ondertussen de resterende appels en snijd in partjes. Verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes.
  6. Haal de vormpjes uit de oven. Top met een dun laagje appelmoes en verdeel de appelplakjes er in een waaiertje over. Bak nog 15-20 minuten of tot de taartjes aar zijn. Hoe lang de taartjes in de oven moeten is afhankelijk van de grootte van de vorm(pjes) en hoe heet je oven daadwerkelijk wordt.
  7. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur goudbruin. Meng de jam met een eetlepel water.
  8. Haal de appeltaartjes uit de oven en bestrijk met een laagje van het jammengsel. Garneer met het amandelschaafsel en poedersuiker. Geniet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *