Noodles met sticky tempeh, groene asperges en avocado
Eten,  Recepten

Noodles met sticky tempeh, groene asperges en avocado

Zoals ik al eerder schreef eet ik thuis in principe vegan. Een van mijn favoriete go-to maaltjes die vegan en ook nog eens heel gezond zijn, is deze noodlebowl met sticky tempeh, groene asperges en avocado. Megalekker, voedzaam en ook de volgende dag nog heerlijk als lunch.

Ik gebruik hiervoor de algen noodles van Samasaya, een merk dat onder andere Albert Heijn verkoopt. De noodles zijn gemaakt van tarwe en 10% chlorella: een zoetwater alg die de noedels de groene kleur geeft én ontzettend goed voor je lichaam zou zijn (al is daar tot dusver geen wetenschappelijke onderbouwing voor). Ik gebruik ze vanwege de heerlijke bite en smaak.

Tips

  • Ik maak dit recept regelmatig en elke keer varieer ik met de groenten. De ene keer zijn het groene asperges, de andere keer broccoli, bimi, courgette of cavolo nero (palmkool). Kijk dus voor naar wat jij zelf lekker vindt of in het seizoen verkrijgbaar is.
  • Ik vind de noodles lauwwarm of koud het lekkerst. Denk jij daar dan anders over? Spoel ze dan na het afgieten af met lauwwarm of warm water.
  • De tempeh wordt het lekkerst als je ‘m een paar uur laat marineren.
  • Heb je geen rijstazijn? Gebruik dan een theelepel witte-wijnazijn of laat het weg.
  • Voeg eventueel een scheutje vissaus aan de tempehmarinade toe voor extra smaak. Is niet vegan, wel ontzettend lekker!
  • Tot slot: wil je het jezelf nog makkelijker maken? Gebruik dan een kant-en-klare marinade of bijvoorbeeld hoisinsaus.

Noodles met sticky tempeh, groene asperges en avocado

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 1 blok tempeh
  • 2,5 tenen knoflook
  • Stukje gember van 4 cm
  • 150 ml ketjap
  • 50 ml sojasaus
  • 1 el + 1 tl sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • 2 tl agavesiroop of maple syrup
  • 1 tl chiliflakes
  • Optioneel: 1 tl 5-spice
  • 150 gram groene algen noodles
  • 1 bosje groene asperges
  • 1 avocado
  • 1/2 bosje koriander
  • 1 el plantaardige melk (ik gebruik kokosdrink)
  • Limoen naar smaak
  • 2 bosuitjes
  • Ter garnering: sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Halveer de tempeh zodat je 2 dunne plakken hebt. Snijd de tempeh in blokjes van ongeveer 2×2 centimeter. Verwijder de schil van twee tenen knoflook en plet met de platte kant van een koksmes. Verwijder de schil van de gember en rasp fijn.
  2. Doe de tempeh met de knoflook, gember, ketjap, sojasaus, 1 el sesamolie, rijstazijn, agavesiroop, chiliflakes en eventueel de 5-spice in een kom. Schep goed om zodat alle stukjes zijn bedekt met de marinade. Laat zo ten minste een half uur marineren, het liefst langer. Schep regelmatig om.
  3. Kook de noodles volgens de verpakking. Meng met de resterende sesamolie en zet apart.
  4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje milde olie. Bak herin de tempeh tot de marinade is ingekookt en de stukjes sticky zijn.
  5. Breek of snijd de houtige uiteindes van de groene asperges en schil ze. Verwarm een grillpan en wrijf de asperges in met een beetje neutrale olie. Grill de groene asperges tot ze goudbruin zijn, maar nog wel een beet hebben. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Verwijder de schil en pit van de avocado. Rasp de resterende knoflook en haal de blaadjes van de koriandertakjes. Hak de koriander fijn en doe samen met de avocado in het hakmolentje van een stafmixerset of keukenmachine. Voeg de plantaardige melk, limoensap, peper en zout naar smaak toe. Hak fijn tot een gladde massa, schraap af en toe de zijkanten naar beneden.
  7. Snijd de bosui in schuine ringetjes. Serveer de noodles met de sticky tempeh, groene asperges en avocadopuree. Garneer met sesamzaadjes en bosui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *