Vegetarische gnocchi met pompoen, salieboter en burrata
Eten,  Recepten

Vegetarische gnocchi met pompoen, salieboter en burrata

Gnocchi met pompoen en salie is een match made in heaven. Zo ook in dit recept wat opeens in mijn hoofd oppopte. Soms gebeurt dat opeens. Als ik aan het werk ben achter mijn computer, rustig wandel door de stad of bijna in slaap val. Plotseling ontstaat er een beeld van een nieuw gerecht in mijn hoofd. Ik weet precies hoe ik het moet maken, hoe het moet smaken en hoe het eruit moet komen te zien. Meestal schrijf ik het op, zodat ik er nog iets langer over kan nadenken en het eventueel nog iets kan aanpassen. Vorige week gebeurde dat met dit gnocchirecept. Ik wist meteen: dit is een killer combinatie en het gaat geweldig zijn.

Grappig hoe je in het leven over zoveel dingen onzeker kan zijn, maar over sommige dingen gewoon geen twijfel mogelijk is. Deze vegetarische gnocchi met pompoen, salieboter en burrata moet je dan ook echt zsm maken. Ja, ik meen het: MAAK het. Het is echt héél makkelijk, je hebt maar 6 ingrediënten nodig en ik kan me oprecht niet voorstellen dat iemand dit niet lekker vindt. Het heeft namelijk alles: het is romig, fris, hartig, zoet, krokant én zacht tegelijk. De pompoen duurt even om te roosteren, maar je hoeft ‘m niet eerst te schillen of in blokjes te snijden. Ga dus, hop, naar de supermarkt en haal alles in huis. Wedden dat je gaat genieten?

Pompoen roosteren

Voordat je verdergaat naar het recept moet mij iets van het hart: ik ben geen fan van flespompoen. There, I said it. Ze zijn niet te schillen, variëren veel te veel in grootte en hebben nauwelijks smaak. En dat terwijl er inmiddels, zelfs in de gewone supermarkten, zoveel andere en bovenal betere pompoen te verkrijgen zijn! Mijn favorieten zijn de hokkaido- of kastanjepompoen (oranje) en de kabochapompoen (donkergroen). De twee zijn familie van elkaar, herken je aan hun dikke, vaak pokdalige schil en bovenal volle, romige smaak. Ook de structuur van het vruchtvlees is perfect, bijna boterig zelfs, als je ze kookt of roostert. Probeer dus, zeker bij dit recept, op zoek te gaan naar een hokkaidopompoen of kabochapompoen.

Pompoen in huis? Dan kan het roosteren beginnen. Tenzij je geroosterde pompoenblokjes nodig hebt voor bijvoorbeeld een salade zou ik altijd een pompoen in z’n geheel of in twee helften roosteren. Dat is zo veel makkelijker en sneller! Doordat de pompoen hol is duurt het ook nauwelijks langer voordat het vruchtvlees gaar is, dus doe er je voordeel mee. Ik rooster een pompoen meestal 35-45 minuten in een oven op 200 graden voorverwarmd. Voordat de pompoen de oven in gaat halveer ik ‘m meestal, wrijf ik ‘m in met olijfolie en bestrooi ik ‘m met zout. Als de pompoen gaar is kun je het vruchtvlees zo uit de schil schrapen en gebruiken voor puree, soep en sauzen.

Vegetarische gnocchi met pompoen, salieboter en burrata

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 hokkaido- of kabochapompoen
 • 125 g roomboter, ongezouten
 • 8 takjes verse salie, alleen de blaadjes
 • 800 g gnocchi, vers of gedroogd
 • 2 bollen burrata of 4 burratini
 • 65 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de burrata op kamertemperatuur komen.
 2. Halveer de pompoen en wrijf de twee helften in met olijfolie en zout. Leg met het snijvlak naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 35-45, afhankelijk van de grootte, in de oven. Controleer of de pompoen gaar is door er een klein mesje in te steken. Als het mesje er heel makkelijk in- en uitglijdt, is de pompoen gaar.
 3. Laat de pompoen iets afkoelen en schep het vruchtvlees uit de schil in een keukenmachine. Hak het vruchtvlees fijn tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een kneepje citroensap en lepeltje extra vierge olijfolie toe voor nog meer smaak. Zet de pompoenpuree apart.
 4. Smelt de roomboter samen met de salie in een grote koekenpan. Bak hierin de gnocchi goudbruin en krokant. Je hoeft de gnocchi niet eerst te koken. Breng op smaak met zeezout. Let op dat de gnocchi en de boter niet verbranden.
 5. Schep de pompoenpuree op vier borden. Verdeel hier de burrata en de gnocchi over, inclusief de boter en de salieblaadjes. Breng de burrata op smaak met zout en peper. Garneer met Parmezaanse kaas en serveer direct.
Vegetarische gnocchi met pompoen, salieboter en burrata

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *