Auberginerolletjes met ricotta en ansjovis
Eten,  Recepten

Auberginerolletjes met ricotta en ansjovis

Soms kan je urenlang zoeken naar een recept of gerecht om te maken en soms weet je het gewoon. Dat had ik met deze auberginerolletjes, toen ik op een zomerse dag met mama een Siciliaans feestmaal aan het bereiden was.

Auberginerolletjes gevuld met een mengsel van ricotta, ansjovis en citroenrasp, gegaard in een simpele tomatensaus. Less is more zou ik willen zeggen, maar dat is het niet. Dit recept is niet zo moeilijk om te maken, maar is zeker niet less. Sterker nog, het is veel. Veel in smaak, structuur en de hoeveelheid die je ervan op wil eten.

Wij serveerden deze heerlijke rolletjes op een rijk gevulde tafel met spaghetti vongole, geroosterde paprika, geroosterde bietjes met buffelmozzarella en basilicum, en uiteraard een glas wijn. Maar dat laatste spreekt voor zich 😉

Geen tijd voor uren in de keuken? Serveer de auberginerolletjes dan bij een lekkere salade, spaghetti AOP (Aglio, Olio é Peperoncino) of rib-eye, en vergeet vooral het brood niet.

Aan de slag

Voor 12 rolletjes (bedenk zelf voor hoeveel personen dat is)

  • 2 middelgrote aubergines
  • 250 gram ricotta (1 bakje)
  • 1-2 el citroenrasp
  • Chili flakes naar smaak
  • 1 ui
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • 400 ml passata of tomaten in blik
  • Snufje suiker
  • 6-8 ansjovisfilets (het liefst van Fish Tales, mijn favoriet)

Snijd de aubergines in 12 mooie gelijke plakken. Verdeel de aubergineplakken over twee grote planken en bestrooi royaal met keukenzout. Laat ongeveer een uur zo staan, zodat het zout het vocht uit de aubergines onttrekt en donkere belletjes op de aubergines ontstaan.

Meng ondertussen de ricotta met de citroenrasp, 3-4 el olijfolie (of een mengsel van olijfolie en ansjovisolie), zout, peper en chili. Zet apart.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Fruit hierin de ui, breng op smaak met peper enz out. Verwijder de basilicumblaadjes van de steeltjes, leg de blaadjes apart. Hak de steeltjes fijn en voeg deze toe aan de ui. Voeg de knoflook en chiliflakes naar smaak toe. Bak kort mee tot de knoflook begint te geuren.

Voeg de passata toe samen met een scheutje water. Breng aan de kook en laat pruttelen. Proef na een minuut of twintig en breng indien nodig verder op smaak met peper, zout en/of een snufje suiker. Is de saus te zoet? Voeg dan een scheutje rode-wijnazijn toe. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en voeg drie/vierde toe aan de saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden en verwarm een grillpan. Haal het vocht van de aubergineplakken en bestrijk met olijfolie. Grill de aubergineplakken in de grillpan tot je aan beide kanten grillstrepen ziet. Leg ze op een bord en breng op smaak met zout en peper.

Hak de ansjovis fijn en meng door het ricottamengsel. Proef: het mengsel moet voldoende naar ansjovis smaken, die smaakt zwakt in de oven nog af. Verdeel de tomatensaus over de bodem van een kleine braadslee.

Leg een aubergineplak verticaal voor je. Leg een lepel van het ricottamengsel op het begin van de plak. Rol de aubergineplak op en leg met de naad in de saus. Herhaal met de rest. Bak de auberginerolletjes 20-30 minuten in de oven. Garneer met de resterende basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *