Bord met spaghetti aglio olio e peperoncino
Eten,  Recepten

Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino met geroosterde paprika, citroen en meer

Mijn moeder kookte vroeger elke dag, uitzonderingen daargelaten. Er stonden vaker nieuwe gerechten (‘receppies’, zoals mama ze liefkozend noemde) op het menu dan classics, maar één van onze thuisfavorieten was ‘hete pasta’. Beter bekend als spaghetti aglio, olio e peperoncino of AOP, ofwel spaghetti met knoflook (aglio), olijfolie (olio) en peper (peperoncino). Waar de Italiaanse klassieker alleen die vier ingrediënten bevat, verrijkte mama het geheel met geroosterde paprika, zwarte olijven en uiteindelijk nog een berg Parmezaanse kaas.

Inmiddels zijn we jaren verder en wordt er niet meer dagelijks voor mij gekookt. Gelukkig heb ik het kookvirus overgenomen, inclusief het regelmatig proberen van nieuwe receppies. Vaak heb ik trek in iets nieuws, maar soms snak ik naar bekende smaken van vroeger. Op mijn beurt verrijk ik die weer met extra smaakmakers, zoals in dit geval citroenrasp (never not adding lemon), rucola en verse basilicum. En ja, die berg Parmezaan komt uiteraard ook aan bod.

Het resultaat is een bordje comfort dat bij werkelijk elke man in de smaak valt – trust me, I’ve tried. De citroenrasp is wat mij betreft een must voor de balans, net als de rucola die het geheel meer bite geeft. De olie is pittig genoeg zodat je lippen gaan tintelen en de knoflook, tja… Die moet je maar voor lief nemen.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Ingrediënten voor 2 personen

 • 2 tenen knoflook (het liefst verse knoflook)
 • 1 verse rode peper (meer of minder naar smaak)
 • 100 ml extra vierge olijfolie
 • 1 à 2 rode paprika’s (of gebruik kant-en-klaar geroosterde paprika)
 • 1 el milde olijfolie
 • 200 250 gram spaghetti
 • 2 el kalamata of taggiasche olijven
 • 1/2 citroen
 • 1 bosje verse basilicum
 • 2 handjes rucola
 • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

 1. Verwijder de schil van de knoflook. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwijder het uiteinde en de zaadjes van de peper. Snijd de peper in ringetjes.
 2. Doe de extra vierge olijfolie met de knoflook en peper in een pannetje en zet op heel laag vuur. De knoflook moet niet bruin worden, alleen smaak afgeven. Gebruik eventueel een vlamverdeler om de warmte nog zachter te maken.
 3. Verwarm de oven voor op 225 graden. Wrijf de paprika(‘s) in met de resterende olijfolie en leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat. Bestrooi met een snufje zout en rooster ze 15-20 minuten in de oven. Het is de bedoeling dat ze blaren krijgen verbrand lijken. Keer om de vijf minuten.
 4. Haal de paprika’s uit de oven, leg ze in een kom en dek af met vershoudfolie. Zo stoomt het velletje los. Dit kan ook in een afgesloten druk-en-sluitzakje. Laat zo een minuut of tien staan (mag ook langer) en pel de schil van de paprika’s. Snijd het vruchtvlees in reepjes van ongeveer een centimeter breed.
 5. Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg een schep zout toe (het water moet naar zeewater smaken). Kook de spaghetti volgens de verpakking beetgaar. Halveer de olijven. Voeg de paprikareepjes en olijven toe aan de hete olie.
 6. Schep een kopje of maatbekertje vocht uit de pan met pasta en zet apart. Giet de pasta af en doe terug in de pan. Giet de olie erbij, samen met een scheutje kookvocht. Dit zorgt voor binding van de ‘saus’.
 7. Breng de pasta op smaak met zwarte peper, citroensap en -rasp naar smaak. Scheur de basilicumblaadjes erboven en roer samen met de rucola erdoor.
 8. Serveer de spaghetti aglio, olio e peperoncino in diepe borden en verdeel de resterende olie over de pasta. Garneer met extra citroenrasp, zwarte peper en Parmezaanse kaas. Geniet!
Bord met spaghetti aglio olio e peperoncino met Parmezaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *