
Zelfgemaakte rabarbercompote met sinaasappel en aardbei
Zodra de lange groen-roze rabarberstengels in zicht komen slaak ik een inwendige gil van plezier. Ik ben gek op alles met rabarber, maar vooral een ouderwetse rabarbercompote kan ik niet weerstaan. Ik probeer elk jaar weer variaties, zoals dit jaar de hartige rabarber-uicompote van Yvette van Boven uit de Volkskrant, maar niets tipt voor mij aan de klassieker. Je maakt hem supermakkelijk (ja, ik weet dat ik dat vaak zeg, maar het is écht zo) en hij blijft lang goed.
Tip: gebruik een goed heet gewassen (de vaatwasser op een heet programma volstaat, maar uitkoken kan ook) glazen pot met deksel om de zelfgemaakte rabarbercompote in te bewaren. Zo blijft hij het langst goed, al moet ik zeggen dat hij bij mij vaak binnen een week al op is.
Ook lekker: maak deze cruffins met witte chocolade en frambozen van kant-en-klaar croissantdeeg.
Rabarbercompote maken
Er zijn duizenden recepten voor een ouderwetse rabarbercompote en die van mij is waarschijnlijk niet heel anders dan de meesten, maar toch schrijf ik hem uit. Het is te makkelijk voor woorden (een echt recept kun je het bijna niet noemen) en het maken ervan luistert dan ook allesbehalve nauw.
Eigenlijk komt het neer op het volgende: doe in stukken gesneden rabarber in een pan met smaakmakers (sinaasappelrasp, aardbeien, frambozen, vanille, kardemom, you name it), suiker en een beetje vocht (sinaasappelsap is mijn favoriet, maar water of ander vruchtensap kan ook) in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur pruttelen tot de rabarber de gewenste consistentie heeft en doe direct in de schone pot. Deksel erop en laten afkoelen op het aanrecht. Voilà! Je zelfgemaakte rabarbercompote is klaar.

Rabarbercompote gebruiken
Ik hoor sommige mensen al denken: leuk die rabarbercompote, maar wat doe je ermee? Ik vind het zo lekker dat ik regelmatig een bakje met alleen compote eet, maar je kunt het verder voor zo’n beetje alles (zeker wat zoet is) gebruiken. Denk aan simpel met yoghurt, kwark of havermout, maar ook op of in een taart (cheesecake, slof, appeltaart, crumble), in desserts (rabarbertrifle, vanillevla met rabarber of rabarber met custard, om maar iets te noemen) of op brood. Bij mijn brunchlievelings Little Collins at ik het een keer in een geweldige zoet-hartige combinatie van wentelteefjes met rabarbercompote en gebakken halloumi. Ik droom er nog steeds van (en jij kunt dat ook gewoon maken).
Ingrediënten voor rabarbercompote
- 500 g rabarber
- 150 g aardbeien
- 50 tot 150 g suiker (gebruik kristalsuiker of lichte basterdsuiker)
- 1 sinaasappel, sap en rasp
- Optioneel: verse vanille, extract of pasta (geen aroma of essence, dat smaakt nergens naar)
Bereidingswijze
- Was de rabarber en verwijder de uiteindes. Snijd de rabarber in stukken (het maakt niet uit hoe groot, ik doe meestal stukken van ongeveer 5 cm).
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd grote exemplaren in stukken.
- Doe de rabarber met de suiker, sinaasappelsap en -rasp, aardbeien en eventueel vanille in een pan. Doe een deksel erop en breng aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat pruttelen tot de rabarber de structuur heeft die je fijn vindt. Roer af en toe.
- Zorg ondertussen dat een goed schoongemaakte glazen pot met deksel klaarstaat. Doe daar de rabarbercompote in, doe de deksel erop en laat op het aanrecht afkoelen. Gebruik vervolgens naar hartenlust.

