Sage oracle touch espressoapparaat koffie
Schrijven

Sage Oracle Touch: is een luxe espressoapparaat het geld waard?

Jarenlang gebruikte ik met plezier mijn oude vertrouwde Nespresso-apparaat. Maar toen de zoveelste lockdown begon, mijn lief & ik gingen samenwonen en de behoefte aan écht lekkere koffie thuis steeds meer groeide was een kopje uit een cupje niet meer genoeg. In samenwerking met Sage testte ik de Sage Oracle Touch en na ruim een maand kan ik volmondig zeggen: ik wil nooit meer terug.

Disclaimer: in ruil voor dit artikel ontving ik de Sage Oracle Touch. Hoewel ik dit apparaat heb gekregen, is en blijft mijn mening altijd eerlijk & onbevooroordeeld, en zal ik nooit iets opschrijven wat niet waar is.

De wereld van espressomachines

Zodra ik me verdiepte in de wereld van espressomachines viel mij een ding op: er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten, opties en modellen. Van supersimpel tot uitgebreid, van goedkoop tot stervensduur, van net speelgoed tot top notch en van superingewikkeld tot juist heel gebruiksvriendelijk. Er is echt van alles en voor iedereen, voor elke koffiedrinker en voor (zo’n beetje) elke portemonnee.

Ik kwam tot de conclusie dat je niet zomaar een espressomachine koopt. Je moet weten wat je wil en daar gaat iets meer tijd in zitten dan bij mijn vorige apparaten.

Ik las dan ook verschillende blogs, websites en reviews over de meest uiteenlopende apparaten en ontwikkelde na verloop van tijd mijn persoonlijke wensenlijstje. Zo wilden we, vriendlief en ik, een apparaat met ingebouwde bonenmaler waarvan je de maalgraad makkelijk kunt aanpassen (scheelt een extra apparaat en zo kun je makkelijker switchen tussen verschillende bonen). Ook moest hij niet te groot zijn, makkelijk in gebruik en tegelijk personaliseerbaar. En tot slot moest hij natuurlijk ook mooi in de keuken staan. Niet geheel onbelangrijk 😉

In gesprek met Sage

Na de nodige research kwam ik tot de conclusie dat Sage ‘mijn merk’ was. Mijn keuze viel op twee exemplaren: de Sage Barista Express (tickt alle boxes, maar is geen automaat) en de Sage Oracle Touch (een bijna-volautomaat die je naar hartelust kunt personaliseren, inclusief bonenmaler).

Ik had dus al besloten dat ik voor een Sage espressomachine wilde gaan voordat ik in gesprek raakte met het bedrijf zelf. We zagen een mooie match en na duidelijke afspraken te hebben gemaakt (ik wil een product altijd eerst testen, schrijf alleen als ik ergens écht enthousiast over ben en ik ben altijd eerlijk) stond de bezorger op de stoep.

De keuze is uiteindelijk gevallen op de Sage Oracle Touch, het paradepaartje van Sage. Dit prachtige apparaat heeft een ingebouwde bonenmaler met aanpasbare maalgraad (check), is groot maar niet té groot, heeft een handige display waarop je je favoriete koffies kunt instellen (hallo Lungo Lotte en Lottichino) en ziet er waanzinnig mooi uit. Sterker nog: ik voel me elke dag een ‘echte’ barista thuis. En dat met één simpele druk op de knop.

Aan de slag! (of toch niet)

Ik wist niet hoe snel ik het apparaat uit z’n verpakking moest halen om een eerste kopje koffie te zetten. Ik zag al voor me hoe ik elke dag de mooiste espresso’s en flat whites zou maken, natuurlijk met latte art. Apparaat installeren en GAAN met die banaan! Of nouja gaan…

Het duurde namelijk best een tijdje voor ik het apparaat écht door had. Zeg maar gerust een paar weken, de nodige frustatie en aardig wat mislukte kopjes. Je apparaat kan namelijk nog zo goed zijn, maar zonder verse bonen, de juiste maalgraad en de nodige kennis over je persoonlijke voorkeur ben je nergens.

Nu klinkt dat misschien wat dramatisch, maar dat valt gelukkig mee. Er is namelijk online ontzettend veel over te lezen, ik kwam erachter dat verrassend veel vrienden en kennissen al een espressomachine hebben en dus kunnen helpen (Vanessa, I’m looking at you) en in het geval van Sage kun je zelfs 1:1 sessies boeken voor hulp.

Na een tijdje oefenen was het gelukkig zo ver: ons eerste écht lekkere kopje koffie uit het apparaat. Boy, wat hebben we genoten! Deze smaak is met geen enkele andere koffie van thuis te vergelijken. Zo verfijnd, zacht en toch sterk, en precies bitter/zuur genoeg. Simpelweg precies wat ik zoek in een kopje koffie.

Hoewel het even duurde voor we de juiste instellingen en koffiebonen hadden gevonden, is het daarna echt heel makkelijk. Piston in de bonenmaler, op de knop drukken voor het malen van de bonen, piston in het koffiegedeelte steken, op de knop drukken voor jouw favoriete koffie en genieten maar!

Is het het geld waard?

We zijn inmiddels een maand en heel veel ongeloof lekkere koffies verder. Geloof mij: ik wil nooit meer terug. Sterker nog, ik heb sindsdien nauwelijks nog buiten de de deur koffie gehaald omdat de koffie thuis 9 van de 10 keer lekkerder is. En dat brengt mij bij een belangrijke vraag: is het het geld waard?

Zodra je in de wereld van de espressomachines stapt zie je heel veel hoge prijskaartjes. Het ene apparaat is prijziger dan de ander, maar overall ben je voor een beetje instapmodel zo’n €500,- kwijt. Voor de automaten zoals de Sage Oracle Touch kom je al snel boven de €2000,-. Dat is ontzéttend veel geld voor een koffiezetapparaat.

Of het het geld waard is? Dat is natuurlijk persoonlijk. Voor mij is het antwoord op die vraag volmondig JA. Zo bespaar ik aardig wat geld per maand doordat ik nauwelijks nog koffie buiten de deur haal. Koffiecupjes van een A-merk zijn in prijs vergelijkbaar met verse bonen van hoge kwaliteit (ik drink nu meestal Bombora van LOT61). Daarbij ben ik sneller verzadigd en drink ik daardoor per dag beduidend minder koffie (nu 2-3 kopjes per dag, waar ik eerst standaard 4 kopjes dronk). Het is dus vooral de eerste investering die pijn doet, maar ik vind dat het 100% waard.

Mocht ik ooit, om welke reden dan ook, afstand moeten doen van mijn huidige apparaat dan zou ik deze of de Barista Express zo opnieuw kopen. Het allerbelangrijkst zijn namelijk voor mij de smaak en kwaliteit van koffie. Die zijn zó veel hoger bij een espressomachine, daar kan geen stuntprijs of ander apparaat tegenop.

Disclaimer: in ruil voor dit artikel ontving ik de Sage Oracle Touch. Hoewel ik dit apparaat heb gekregen, is en blijft mijn mening altijd mijn eerlijke, onbevooroordeelde mening en zal ik nooit iets opschrijven wat niet waar is.

Sage oracle touch espressoapparaat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *