Krokante tofuhapjes met bosui en chili crisp 2400 hori
Eten,  Recepten

Krokante tofuhapjes met bosui en chili crisp oil

Deze krokante tofuhapjes zijn mijn nieuwe favoriete vegan borrelhapje. Ze zijn supermakkelijk om te maken, je hebt er maar weinig voor nodig, ze zijn goedkoop en hebben een goddelijke krokant-hartige smaaksensatie.

Extra lekker is ponzu voor erbij, een Japanse smaakmaker van onder andere sojasaus, bonitoflakes, rijstazijn en yuzu. Heb je dat niet in huis of kun je het niet vinden bij de Aziatische supermarkt? Gebruik dan een mix van goede sojasaus (Tomasu is mijn favoriet) en limoensap.

Naast die ponzu geeft de chili crisp oil ook heel veel smaak. Je kent het misschien wel, het is namelijk een ware hype aan het worden. Chili crisp oil is een soort Chinese sambal gemaakt van krokante chilivlokken, gefermenteerde sojabonen, krokante ui en olie. Goed pittig, heerlijk krokant en daardoor lekker bij zo’n beetje elk gerecht (ik meen het, ik doe het echt op álles!). Je koopt chili crisp oil bij elke Aziatische supermarkt of toko.

Krokante tofuhapjes met bosui en chili crisp oil

Ingrediënten voor 2-6 personen*

  • 1 blok stevige tofu (350-400 g)
  • 2 tl fleur de sel zout
  • 2 bosui
  • 50 ml ponzu
  • Zonnebloemolie of milde olijfolie om in te bakken

*(of be like me en eet alles in een keer op)

Bereidingswijze

Leg de tofu tussen twee stapeltjes keukenpapier of wc-papier. Leg er iets zwaars op en laat zoveel mogelijk vocht uit de tofu lopen. Vervang na ongeveer 15 minuten het papier met twee nieuwe stapeltjes en laat nog 15 minuten staan.

Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 3 x 3 centimeter. Meng de maizena met 1 theelepel van het zout. Haal de tofublokjes stuk voor stuk door de maizena en zorg dat elke kant bedekt is met een dun laagje. Klop ze eventueel af als er teveel blijft zitten.

Verwarm een koekenpan, hapjespan of frituurpan met een flinke laag zonnebloemolie of milde olijfolie op hoog vuur. Bak hierin de tofublokjes zodra de olie ongeveer 180 graden is. Je kunt dit controleren door een klein stukje brood in de olie te laten zakken. Als de olie direct begint te bruisen is de olie heet genoeg. Bak de tofublokjes aan alle kanten goudbruin en krokant. Dit duurt ongeveer 5-15 minuten, afhankelijk of je een koekenpan of frituurpan gebruikt.

Laat de krokante tofublokjes op een stuk keukenpapier uitlekken. Besprenkel met de resterende theelepel zout. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne schuine ringen en doe de ponzu in een schaaltje.

Leg de krokante tofuhapjes op een leuk bordje of plank. Garneer met de bosui en leg het schaaltje met ponzu ernaast.

Tip

Deze krokante tofuhapjes kun je voorbereiden door de tofu te drogen. Het wentelen door de maizena en het bakken doe je vlak voordat het serveren.

Je kunt de tofublokjes ook serveren als onderdeel van een gerecht, bijvoorbeeld een wokgerecht, kom met noedels of een lekkere salade.

Krokante tofuhapjes met bosui en chili crisp

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *