Broodje in Bologna
Bologna,  Reizen

Restaurants in Bologna: 8 x hotspots die je niet mag missen

Gek op kaas, wijn, charcuterie en pasta? Dan is Bologna de perfecte plek voor je volgende citytrip. De Italiaanse stad ademt eten en staat om meer bekend dan alleen de moeder der pastasauzen, ragù Bolognese. 

Op elke hoek van de straat eet je de beste jarenlang gerijpte Parmigiano Reggiano, drink je sappige Sangiovese en geniet je van mortadella zoals je die nog nooit geproefd hebt. En dan heb ik het nog niet over de pasta… Mama mia! Ook fijn: alles is supergoed betaalbaar. Zo kost een bord pasta bij een gemiddelde trattoria 6 tot 12 euro en een glas wijn vaak niet meer dan 4 euro.

Een andere reden waarom Bologna perfect is voor een citytrip, is dat het centrum klein en overzichtelijk is. In een halfuurtje loop je van de ene kant van de ring naar de andere kant. Je hoeft dus geen openbaar vervoer of taxi’s te gebruiken en alles binnen de ring is een goede locatie voor een hotel of appartement.

La Prosciutteria in Bologna

Restaurants in Bologna

Eigenlijk is alles in Bologna een must eat en heb je aan een weekend niet genoeg om al het heerlijks te genieten. Ervanuitgaande dat je (helaas) slechts een paar dagen de tijd hebt, tip ik je graag de plekken waar je heen moet voor de beste ragù Bolognese, cappuccino, mortadella, kaas en nog veel meer. Acht restaurants in Bologna:

De beste cappuccino bij Caffè Terzi

Caffè Terzi: Italië staat onder andere bekend om haar pasta, ijs en… koffie! In zo’n beetje elke (online) reisgids wordt Caffè Terzi getipt als dé plek voor cappuccino en I couldn’t agree more. Het kleine zaakje biedt achterin ruimte om te zitten en leent zich voorin om staand te genieten van de perfecte cappuccino.

Caffè Terzi – Via G. Falcone 335

Heerlijk ontbijten bij Trivella Kitchen

Trivella Kitchen: In Italië ontbijt men niet echt. Of althans: meestal volstaat een cappuccino, met hoogstens een cornetto (zoet croissantje) on the side. Bij Trivella Kitchen geniet je van heerlijke koffie en dito cornetti, naturel of gevuld met banketbakkersroom, jam, chocolade en ga zo maar door.

Trivella Kitchen – Via del Pratello 89/2 A

Cornetti (croissantjes) bij Trivella Kitchen
Cornetti bij Trivella Kitchen

Culinair pretpark Eataly

Eataly: Je omschrijft Eataly het beste als een kookboekwinkel, delicatessenzaak en restaurant ineen. Perfect voor een heerlijke lunch of aperitivo. Wil je Italiaans lekkers mee naar huis nemen? Neem de roltrap naar de tweede etage en haal hier alles wat je hongerige hartje begeert. Degenen die het echt bont willen maken en meer willen leren over de Italiaanse (eet)cultuur, tradities en meer halen hun hart op bij FICO Eataly World, een gloednieuw ‘pretpark’ van Eataly, net buiten de stad.

Eataly – Via degli Orefici 19

De beste ragù Bolognese bij Ristorante Ciacco

Ristorante Ciacco: De beste ragù Bolognese (zowel tagliatelle als lasagne) eet je bij Ristorante Ciacco, op loopafstand van Piazza Magiore. Het prijsniveau ligt hier iets hoger dan bij de tradionele trattoria’s, maar daar krijg je sublieme kwaliteit eten, drinken en bediening voor. Ook de polpo vooraf (gegrild en geserveerd met papa pomodoro en pesto) is een must eat. Van tevoren reserveren is aan te raden.

Ristorante Ciacco – Via S. Simone 1/c

De beste ragú Bolognese in Bologna
De beste ragú Bolognese in Bologna

Goddelijke broodjes & borrelplanken bij La Prosciutteria

La Prosciutteria: Loop je naar bovenstaand restaurant, dan zie je ongetwijfeld de rij bij het naastgelegen La Prosciutteria, een begrip in Italië. Dit zaakje is tot de nok gevuld met gedroogde hammen en is een walhalla voor liefhebbers van bourgondisch eten. Bestel de kaasplank deluxe en een belegd broodje met gegrilde groenten, prosciutto, kaas, tapenade en meer. Geloof mij: hier droom je maanden later nog van.

La Prosciutteria – Via Guglielmo Oberdan 19/a

Kaas en broodjes bij La Prosciutteria
Kaas en broodjes bij La Prosciutteria

Maritozzi – Italiaanse roombroodjes – bij Olmo

Olmo: In de Joodse buurt vind je Olmo, een Scandinavisch ogend zaakje met prima koffie, ontbijtjes én maritozzi. Dit was één van mijn ontdekkingen deze trip en is het best te omschrijven als een briochebroodje gevuld met dikke, luchtige (plantaardige) room. Een machtige hap, maar zalig als ontbijt of tussendoortje en perfect om te delen. Ook fijn: ze hebben veel opties voor vega’s en vegans, wat in Italië een flinke challenge kan zijn.

Olmo – Via Girogio Ercolani 1D

Maritozzo bij Olmo
Maritozzo bij Olmo

Aperitivo bij Porcomondo

Porcomondo: Borrelen kunnen Italianen als de beste en ook in Bologna is het vlak voor etenstijd druk in elk café. Geniet van je aperitivo met een (vaak gratis aangeboden) hapje van de bar of pak het grootser aan en ga naar Porcomondo. Zoals de naam al doet vermoeden geniet je hier van planken vol Italiaanse charcuterie, maar ook kaas en wijn. Jep, the fatter the better is het credo van de stad. Maar dat mag de pret zeker niet drukken!

Porcomondo – Via S. Felice 13/b

Klassiek-modern genieten bij Ristorante Da Me

Ristorante Da Me: Tot slot een dinertip waar je van tevoren moet reserveren: Ristorante Da Me is favoriet bij de locals en ik snap heel goed waarom. De kaart is klassiek-modern en je geniet er dan ook van traditionele gerechten in een eigentijds jasje. Denk aan tortelloni in brodo (tortelloni in bouillon), maccheroni, pizza en steak tartare, maar vooral hun kaasgerecht: 3 soorten ijs van Taleggio, Parmigiano en bergader. Zo. Bizar. Lekker! Dit gerecht alleen al is een reden om hierheen te gaan.

Ristorante Da Me – Via S. Felice 50

IJs van 3 soorten kaas bij restaurant Da Me in Bologna
IJs van 3 soorten kaas bij restaurant Da Me in Bologna

Culinaire souvenirs

Tot slot: Bologna is dé plek voor culinaire souvenirs dus maak daar gretig gebruik van (en zorg dat je genoeg ruimte in je koffer overhoudt). Laat je gek maken in de kleine winkeltjes rondom Via Drapperie en Via Pescherie Vecchi, en sla 48 maanden gerijpte Parmigiano Reggiano, blokken Pecorino Romano (vraag vooral naar de langer gerijpte varianten), mini mortadella’s, blikken extra vierge olijfolie (blikken zijn lichter dan glazen flesjes, scheelt weer kilo’s ;)) en niet te vergeten 12 maanden oude balsamico azijn in alsof je leven ervan af hangt. Geloof me, je bent me dankbaar als je eenmaal thuis bent.

Parmigiano Reggiano in Bologna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *