Bananenbrood brownies
Eten,  Recepten

Bananenbrood brownies met walnoten en Fleur de Sel

Als je mij iets langer kent weet je dat ik gek ben op bananenbrood (ik maakte er zelfs een video over voor Cosmopolitan), chocolade en eigenlijk alles wat met taart of deeg te maken heeft. Het is dat iets me tegenhoudt (ik noem geen namen, maar hoi coronakilo’s), anders zou ik elke dag bakken. Wat ik dan zou maken? Deze bananenbrood brownies, that’s for sure.

Bananenbrood brownies

Door de bananenbroodhype die in deze tijden van corona & quarantaine heerst zie ik kiekjes van het ideale tussendoortje continu voorbij komen. Combineer dat met een liefde voor chocolade en de drang om altijd nieuwe dingen te willen proberen en het idee voor bananenbrood brownies was geboren. Dit recept voor bananenbrood brownies is weliswaar gevuld met boter, suiker en chocolade en dus niet zo gezond als mijn eerdere recept voor bananenbrood, maar daardoor nog zóveel lekkerder. De krokante topping van walnoten en Fleur de Sel maakt het echt af, dus sla die alsjeblieft niet over. Je zult er geen spijt van krijgen. Sterker nog: ik denk dat je vanaf nu ook alleen nog maar wilt bakken. Zo wordt de quarantaine stukje bij beetje draaglijker.

Tip: je kunt bananenbrood en dus ook deze brownievariant prima invriezen. Laat het geheel volledig afkoelen, snijd in plakjes of stukken en verpak individueel in vershoudfolie. Leg ze in de vriezer en je kunt altijd een stukje pakken.

Ingrediënten voor het beslag

  • 115 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 115 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram pure chocolade, in stukken
  • 2 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 3 rijpe bananen
  • 200 g zelfrijzend bakmeel (of 200 g bloem + 1 tl bakpoeder)
  • 50 g cacao
  • Snufje zout
  • Cakeblik of brownievorm

Ingrediënten voor de topping

  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el bloem
  • 2 el walnoten, grof gehakt
  • 1/2 tl Fleur de Sel
  • 35 g ongezouten roomboter, in kleine blokjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe voor het beslag de boter samen met de suiker in een kom en klop met een mixer luchtig. Doe ondertussen de chocolade in een kom en smelt au bain-marie.
  3. Meng stuk voor stuk de eieren door het botermengsel. Voeg pas de tweede toe als de eerste volledig is opgenomen. Meng ook het vanille extract erdoor.
  4. Knijp de bananen in de schil fijn, zodat het vruchtvlees zacht wordt maar nog wel in stukken blijft. Meng kort met een spatel door het beslag. Zeef de bloem, cacaopoeder en zout boven het beslag en mix met een spatel.
  5. Vet de bakvorm in met boter en/of bedek met bakpapier. Verdeel het beslag erover en strijk glad met een paletmes of de bolle kant van een lepel.
  6. Meng voor de topping de suiker met de bloem, walnoten en het zout. Wrijf de boter met je vingertoppen door het suikermengsel tot kruimels.
  7. Verdeel de topping over het browniebeslag en bak de bananenbrood brownies in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of de binnenkant gaar is. Laat iets afkoelen, maar eet het liefst wel (lauw)warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *