
Pulled-zalmburgers met pestomayonaise
Soms ontstaat een recept in mijn hoofd waarvan ik meteen weet: dit is een topgerecht. Zo ook bij deze pulled-zalmburgers met pestomayonaise en ik stelde mezelf allesbehalve teleur. Ik maakte ze de eerste keer op de barbecue, maar ze zijn ook top uit de oven. Zo lekker en ook nog eens écht makkelijk.
De kwaliteit van de zalm is bij deze burgers wel echt essentieel. Ik gebruik daarom meestal de Kvarøy-zalm van Crisp (niet gesponsored – was het maar zo’n feest) of zalmfilet van de Hanos of betere vishandel, zoals Vis op Zuid op de Maasstraat in Amsterdam. Trust me, besteed die paar euro extra en je proeft het verschil gegarandeerd.
Pulled-zalmburgers met pestomayonaise
Tip: voor dit recept gebruik ik kant-en-klare pesto (uiteraard wel de verse variant) van de supermarkt. Die vind ik lekker zat om de mayonaise op smaak te brengen, maar het is natuurlijk nog lekkerder als je die zelf maakt. De pulled-zalmburgers zijn heerlijk zo (ook tijdens een lunch of feestje), maar al helemaal met frietjes erbij.
Ingrediënten voor 4 burgers
- 500 g zalmfilet met huid
- 100 g mayonaise
- 50 g verse groene pesto
- 1 citroen, alleen het sap
- 1/2 kropsla
- 1 bosje gemengde kruiden (bijvoorbeeld dille, basilicum en koriander)
- 4 hamburgerbroodjes
- Zwarte peper naar smaak
- Extra vierge olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de barbecue of oven voor op 160-180 graden.
- Barbecue: leg de zalm met de huid naar beneden op een rookplankje of in een hittebestendig schaaltje. Besprenkel met zout, peper en olijfolie, en bak 8 tot 12 minuten in de barbecue. Check tussendoor of de zalm nog een beetje rosé is door in het midden te drukken. Het moet zacht aanvoelen, maar nog een klein beetje weerstand bieden.
- Oven: Leg een flink stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar boven op een bakplaat of ovenschaal. Leg hierop de zalm met de huid naar beneden. Besprenkel met zout, peper en olijfolie. Vouw de folie dicht en zorg dat er nog wat ruimte tussen de zalm en de folie blijft. Bak ongeveer 20 minuten in de oven, de zalm moet nog rosé van binnen zijn.
- Maak ondertussen de pestomayonaise: meng de mayonaise met de pesto en de helft van het citroensap. Zet apart.
- Scheur de kropsla in grove stukken en hak de kruiden fijn. Meng samen met 2 eetlepels extra vierge olijfolie en het resterende citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
- Halveer de hamburgerbroodjes en rooster de binnenkant van beide zijden op de barbecue, in de oven of in een hete koekenpan of grill.
- Haal de zalm van de barbecue of uit de oven. Vouw eventueel de folie open en trek de zalm voorzichtig uit elkaar, het moge nog best flinke stukken zijn. Kun je de zalm niet zo makkelijk uit elkaar trekken en geeft het midden teveel weerstand? Dan mag de zalm nog iets langer in de oven of op de barbecue. Gooi de huid weg of bak krokant in de oven.
- Besmeer de onder- en bovenkant van de broodjes met de pestomayonaise. Leg op de onderkant de zalm en daarop de sla. Sluit af met de bovenkant. Geniet ervan!
