Ga terug

Vegetarische spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Servings: 4 Personen

Ingrediƫnten

  • 1 Grote ui
  • 3 Grote Tenen knoflook
  • 3 blikken datterini / gepelde tomaten
  • 2 el Rodewijn of rodewijnazijn
  • 2 tl Kristalsuiker
  • 0.5 tl Zout
  • 0,5 tl chiliflakes / chilipasta
  • 2 Sneetjes oud brood
  • 1 Citroen, alleen de rasp
  • 400-500 g Spaghetti
  • 12 Vega(n) gehaktballetjes
  • 0,5 bosje bladpeterselie, alleen de blaadjes (basilicum kan ook)
  • Olijfolie om in te bakken
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snipper de ui en plet de knoflook. Verwarm een grote pan met dikke bodem met een scheut olijfolie op laag tot middelhoog vuur en fruit hierin de ui en de knoflook gedurende 10 minuten. Roer regelmatig.
  • Voeg de tomaten in blik toe, samen met de azijn, suiker, zout en chiliflakes. Doe de deksel op de pan en laat een half uur pruttelen. Roer zo nu en dan zodat de saus niet aankoekt.
  • Maak ondertussen het krokant broodkruim. Hak het brood fijn met een koksmes of in een keukenmachine. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie en bak hierin het broodkruim in 5-10 minuten krokant. Breng op smaak met zout en peper. Haal het broodkruim uit de pan en doe in een bakje. Meng de citroenrasp erdoor en zet apart tot gebruik.
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook hierin de spaghetti volgens de bereidingswijze beetgaar. Verwarm tegelijkertijd de koekenpan opnieuw met een scheut olie op middelhoog vuur en bak hierin de vegan gehaktballetjes rondom goudbruin. Breng op smaak met zout en peper, en schep door de tomatensaus. Hak de peterselie fijn.
  • Haal de gehaktballetjes uit de saus en leg apart. Schep een kopje pastawater uit de pan met pasta. Giet de pasta af en voeg toe aan de pan met saus. Meng goed en voeg een scheut pastawater voor meer binding toe.
  • Verdeel de pasta over 4 borden. Garneer met de vegetarische gehaktballetjes, het broodkruim en de peterselie. Garneer eventueel ook nog met Parmezaanse kaas.